SMERGY-Fiets: Campings

Gedurende de maanden April en Mei stond de SMERGY-fiets op 5 verschillende campings.

In het teken van "Leuven Klimaat Neutraal", werden er op verschillende plaatsen in Leuven duurzame campings georganiseerd. Dit ging door in scholen of publieke pleinen. Hier kwamen enthousiastelingen bijeen om op een duurzame manier de avond door te brengen. Elke campings organiseerden activiteiten, gaande van bands die optraden, verschillende eetstandjes, infosessies, orkesten,enz. Natuurlijk was de SMERGY-fiets hier ook aanwezig. 

Meer info en foto's volgen later!

Smart Energy Days

17/11/2015

3 weken lang gingen de Smart Energy Days door in Leuven.
Hierbij namen zo'n 30-tal koten aan deel.

Met SMERGY-man als symbool voor de Smart Energy Days, werden deze ingezet op 7 Maart.
Al meteen werden de deelnemende teams ondergedompeld in de wedstrijd. Een lijst met verschillende opdrachten werden hen voorgeschoteld, fimpjes werden gepubliceerd, en prijzen waren er te winnen.

Hieronder vind je een video over deze ontzettend interessante week, en kan je een glimp opvangen van de SMERGY-Fiets in actie. Uiteindelijk werd het winnende team "Schwanies Angels" die met een dikke 355 punten net boven CasaFontino uitstak - het team die heel de wedstrijd lang, tot aan het einde, bovenaan stond.

Meer info over de wedstrijd? Neem een kijkje!

Dag van de wetenschap

Op 22 November ging de dag van de wetenschap door.
Dit ging door in Heverlee, Leuven.
Er waren verschillende workshops rond wetenschap, in de wetenschapsbibliotheek van Heverlee.

Er waren zo'n 30 deelnemers die zich op de fietsen waagden.

Fusieshow Antwerpen

17/11/2015

Voor de vijfde keer bieden de Faculteit Wetenschappen en het Centrum Nascholing Onderwijs van de Universiteit Antwerpen een fascinerende, wetenschappelijke en toch speelse show aan voor leerkrachten en hun leerlingen van de 3de graad, in het kader van natuurwetenschappen en fysica.

In deze Fusieshow wordt onder andere de energieproblematiek aangekaart.
Er werd een presentatie gegeven omtrent kernfusie en hoe dit kan helpen de energieproblematiek aan te pakken.
Daarna konden de studenten langs verschillende standjes gaan, waarbij onze SMERGY-Fiets er eentje van was.

Hieronder vind je een video over deze ontzettend interessante week, en kan je een glimp opvangen van de SMERGY-Fiets in actie.

Ambassadeursmarkt

Dit was een kleiner event dat doorging op 31 oktober.

Het was een kleinschalig evenement dat doorging na een theatershow rond klimaatverandering.
We waren hier aanwezig met de Smergy-Fietsen.

 

 

 

Alternatiba

Op 13 September 2015 ging Alternatiba door in Brussel.

Er waren rond de 40 deelnemers die zich op de Smergy-fietsen gewaagd hebben.
Alternatiba is een festival in Brussel met "duurzaamheid" als centraal thema.

De bedoeling is om mensen te doen nadenken over het begrip energie, en mensen stappen te laten ondernemen om thuis energie te besparen door onder andere het gebruik van de Smergy-meter.

 

 

 

Student Klimaat Kamping

Op 10 mei werd het Hogeschoolplein omgetoverd tot een mekka van duurzaamheid. De Leuven Sustainable Students organiseerden de eerste editie van Student Camping Zero Emission. Voor de eerste editie was het zeker een succes! Studenten hebben genoten van live muziek, een picknick en tal van andere activiteiten! Zo konden studenten ondervinden hoe kostbaar energie is met Smergy.be, leren koken met trashfood dankzij Benne en gezellig overnachten in een tentje op het Hogeschoolplein.

De lekkere picknick maaltijd werd voorzien door Noord-Zuid Studenten vzw
Wil je weten hoe goed de sfeer was op het Hogeschoolplein, neem dan zeker een kijkje op Facebook waar je het album van SMERGY en CORE terug vindt. 

Wie zijn de Leuvense Sustainable Students? Dit is een groep van organisaties in Leuven die rond duurzaamheid werken. En dit bedoelen wij letterlijk: ze werken zelf duurzame projecten uit om daarmee de maatschappij te inspireren. 

Als laatste willen wij op deze manier Leuven Klimaatneutraal 2030 en KU Leuven afdeling duurzaamheid reeds bedanken voor de kans en de ondersteuning die wij krijgen! We willen ook Wouter De Prins bedanken voor de leuke foto's.

Camping Michotte

Op 9 mei 2015 ging de Camping Michotte door.

Dit was een van onze Smergy-fiets evenementen. De mensen waren zeer enthousiast, en er hebben 40 mensen aan deelgenomen.

Het doel van de evenementen is om mensen bewust te maken van hun energiegebruik.

Urban Camping

Op 9 mei 2015 ging de Urban Camping door.

Dit was een van onze Smergy-fiets evenementen. Het was een succes waarbij om en bij de 150 mensen aan hebben deelgenomen.
De respons was zeer positief, de deelnemers enthousiast en geïnteresseerd.

Smergy-fiets evenementen hebben als doel de deelnemers bewust te maken van de kostbaarheid van energie, waarbij ze zelf hun eigen energie kunnen opwekken op de fietsen.

Drie Eikenloop

Op donderdag 23 april was het voor de Antwerpse studenten tijd om de sportkleding van onder het stof te halen voor de jaarlijkse Drie Eikenloop. De bedoeling was dat verschillende studentenclubs het in teams tegen elkaar opnemen om op 8 uur tijd zoveel mogelijk rondjes op de campus te lopen.

Er was heel wat randanimatie voorzien waaronder de Energiefiets van SMERGY. Er was heel positieve energie van de studenten ! Enkelen hebben het gewaagd om voor één kilometer op hun hardste te trappen.

Enkele foto's vind je terug op Facebook.

You(th) for Sustainable Development Goals

Zaterdag 4 april waren Yolan, Yannick en Tom aanwezig op “Youth 4 SDG’s” in Brussel. Dit evenement, georganiseerd door Act4Change, bood een interessant aabod van gastlezingen en workshops aan rond het thema van de SDG’s: “Sustainable Development Goals”: belangrijke doelstellingen die door de VN opgesteld werden om een duurzame wereld te creëren.

Aangezien Energie één van de belangrijke thema’s binnen deze doelstellingen vormt, was dit een ideale gelegenheid om de SMERGY-campagne te presenteren.

We konden rekenen op veel interesse, en wisselden ideën uit met enthousiaste deelnemers.

Bedankt Act4Change voor deze boeiende dag!


 

 

Brainstorm SMERGY

Deze brainstorm vond plaats met vijf personen op een avond in Noir Coffeebar te Naamsestraat 49, 3000 Leuven;

De brainstorm werd geleid door Yolan Gielen aan de hand van een powerpoint.

Eerst kregen de deelnemers een deel van dit filmpje te zien:

http://www.ted.com/talks/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action?language=nl

Hoe inspireren grote leiders tot actie? Waarom is iedereen laaiend enthousiast om een Apple te kopen terwijl een Android telefoon doorgaans een pak goedkoper is?

Het is heel interessant om te zien hoe Simon Sinek objectief uitlegt hoe grote sprekers je meesleuren in hun verhaal, door gewoon een vaste structuur te gebruiken in wat ze vertellen. Men begint hun verhaal met te vertellen ‘WAAROM iemand iets moet doen”, vervolgens ‘HOE iemand iets kan doen’ en ten slotte ‘WAT de klanten zouden moeten doen’. Op deze manier zijn klanten sneller bereid iets te doen omdat ze weten waarom ze het doen (denken ze).

Dan begon de brainstorm met enkele leuke introductierondes:

 • Schrijf zoveel mogelijk segmenten van de doelgroep op.

 • Hoe zou een superheld (bv. batman) één zo een segment motiveren om SMERGY te zijn.

 • Stel oordeel uit: brainstorm rond een idee door telkens te antwoorden met “Ja en…” in plaats van met “Nee maar…”

Uit deze rondes kwam veel toffe ideeën voort, alsook zeer veel positieve energie en enthousiasme rond SMERGY. Ietwat gekke ideeën werden later fijn gekneed tot realistische haalbare evenementen:

 • Energy-Flashmob: Mensen dansen en springen met defecte elektrische toestellen aan hun voeten of lichaam. Het maakt veel lawaai en het valt op.
  Persoon die toestel meesleurt met meeste wattage krijgt prijs.

 • Energy city tour: plaatselijk Smart Energy tour organiseren (stad/dorp)

  • plaatselijke duurzame winkels ontdekken
  • energieneutrale gebouwen bezoeken
  • hapje stapje (of trapje) met duurzaam voedsel

 

Een laatste item om rond de brainstorm werd ingeleid door volgend filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=tHU34Xg3AMQ

Hoe kunnen we rond SMERGY een Smart-Energy-Netwerk oprichten? Hoe kan dit een peer-to-peer platform worden zodat iedereen input kan hebben? Een introductie in de peer-to-peer-principes werd voorzien door Glenn Cools.

Conclusie: Deze Brainstorm duurde veel langer dan verwacht. Dat was te wijten aan het ongetemperde enthousiasme van de gasten. Zij worden meegezogen in het Smart Energy Netwerk. Heel interessant was de interdisciplinariteit van het gezelschap: een IT’er, een communicatiespecialist en een ingenieur zien het dikwijls anders. Er wordt veel positieve energie gehaald uit deze sessie omdat er enorm veel mogelijkheden zijn in het SMERGY-project.

Verderstudeerbeurs

Op zaterdag 7 maart 2015 kwamen er zeer veel studenten langs op de verderstudeerbeurs. De studenten kregen de mogelijkheid om te ontdekken wat ze volgende jaar verder willen studeren aan de KU Leuven of aan een van haar partnerhogescholen. 

Wij boden stageplaatsen en een postgraduaat aan voor tal van studenten.

Rik Torfs - rector van de KU Leuven - kwam ons ook een bezoekje brengen. 

 

 

 

Duurzaamheidsdag PXL

Op woensdag 11 februari organiseerde de Limburgse Hogeschool PXL een duurzaamheidsdag. De jongeren van deze hogeschool konden deelnemen aan talrijke workshops en lezingen. Het doel van deze dag was om de jongeren kritisch te laten nadenken over klimaatneutraliteit en de impact van technologische oplossingen op de levenskwalitiet en het milieu. Met sensibilisatie kan je ook veel bereiken en dat probeerde SMERGY op deze dag duidelijk te maken. 

TV Limburg heeft een reportage gemaakt over deze duurzaamheidsdag en vind je terug op deze link.

Blend Zenullahi, bachelor student bouw aan PXL, waagde zich aan SMERGY-fiets. Hieronder vind je de video met daarin zijn reactie op de duurzaamheidsdag en de SMERGY fiets.

Dag van de wetenschap

Op zondag 23 november stond Leuven weer helemaal in het teken van de wetenschap. SMERGY was hierop ook aanwezig! Wij stonden in de Universiteitshallen van Leuven. De foto's vind je terug op Facebook.
Op deze link wordt de dag van de wetenschap nog eens in beeld gezet.

http://www.dagvandewetenschap.be/

 

 

Infomarkt

De Vrije Universiteit van Brussel organiseerde in het begin van het tweede semester een Infomarkt

Dit kick-off event vond plaats op campus Etterbeek. De studenten van de VUB konden na hun weekje vakantie heel wat nieuwe dingen ontdekken (waaronder SMERGY!) en ze hadden er zelfs de kans om hun fiets er te laten repareren.