Apps die je leven verbeteren!

We willen steeds energie-efficiënter worden, zeker met de klimaatsverandering van de aarde. Zo vind je al veel tips die je in het huis kunnen helpen op onze SMERGY-meter.

Naast het huishouden kan je ook met je smartphone energie besparen. Zo ging het vorige keer over hoe je de batterij van je smartphone langer mee kan laten gaan. Dit is niet het enige wat je kan doen! Er zijn tal van apps om duurzamer te leven.

Joulebug

Een eerste app is Joulebug. Je kan allerlei beloningen en punten krijg wanneer je ecologische acties uitvoert. Zo krijg je bijvoorbeeld vijf punten als je gebruik maakt van een herbruikbare koffiebeker in plaats van altijd een plastic beker te gebruiken. Het vormt een netwerk van je vrienden waarbij je ook kan zien welke acties zij hebben uitgevoerd en hoeveel punten zij hebben. Het is vergelijkbaar met Foursquare, maar dan duurzamer. JouleBug daagt je uit om telkens uit om meer acties te volbrengen en naast het feit dat je energiezuiniger gaat leven, bespaar je er ook nog eens geld mee!

Rippl 

Rippl, een app gecreëerd door Ocean Conservancy en Invoke, is voor de mensen die graag de ecologische richting uitwillen, maar nog wat nood hebben aan iets dat hen hieraan doet herinneren. Zo zal de app simpele suggesties maken om wat duurzamer te leven en je kan persoonlijke doelen instellen als ook de gemaakte vooruitgang weergeven. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat je graag plastic zakken wil hergebruiken. Dit kan ingesteld worden als een gewoonte (habit) en de routine hiervan wordt persoonlijk ingesteld. Zo kan je zeggen dat je van maandag tot vrijdag op deze gewoonte gaat letten. Zo zijn er tal van andere taken die je kan instellen zoals gebruik maken van koud water voor de was. Op deze manier kan je aftasten welke gewoonten er passen bij je levensstijl en hoe je deze kan implementeren in het dagelijkse leven. Rippl is voorlopig enkel te verkrijgen voor iOS, maar een Andriod versie zal weldra aankomen.

Hier blijft het niet bij. In de Verenigde Staten van Amerika zijn er nog apps die duurzaamheid op een nieuw niveau brengen. Zo heb je HowGood die het hele proces van boodschappen doen onder de loep neemt. Als jij gaat winkelen weet je meestal niet waar het product vandaan komt of hoe het gemaakt wordt. Deze app heeft een groot aantal producten in zijn database die door een complex systeem worden geëvalueerd op veiligheid, gezondheid, sociaal welzijn en ecologische impact zo krijgen de producten een score. Om tot dit systeem te komen onderzoekt HowGood het productieproces van de bedrijven, de herkomst van de ingrediënten, behandeling van de werknemers, afval emissie en andere ecologische maatregelen. Dankzij deze app worden de gebruikers meer bewust van wat ze aankopen in de supermarkten.

Naast HowGood is er ook nog een andere interessante app iRecycle. Recyclen gaat voor sommige producten heel gemakkelijk, zoals blikjes en flessen, maar dingen zoals een oude printer, sofa of tv zijn al iets moeilijker en er zijn sommige mensen die er geen weet mee hebben. iRecycle is een app die alle locaties verzamelt waar je dat soort van toestellen kwijt kan. De app vraagt welk toestel je kwijt wil en geeft je dan een locatie bij jou in de buurt. Zo zou je altijd weten waar je naartoe moet met je oude rommel.

Er zijn dus tal van apps die de mensen wilt sensibiliseren of het leven wat gemakkelijker willen maken. Dit is dan op leuke en aangename manier naar de gebruiker gebracht die in het begin zal moeten wennen, maar nadien wordt het routine. De apps zullen de gebruikers een duurzamer leven leiden wat bovendien nog goed is voor hun bankrekening.