Toxische energievreters: TV'S, consoles en computers.

Televisies en andere elektrische apparaten verbruiken een groot deel van de energie in het huishouden, tot zo’n 15%. Het feit dat consumenten steeds grotere schermen willen om naar tv te kijken of videogames te spelen, lijkt het erop dat dit percentage alleen maar zal stijgen.

Als je het energie verbruik van alle tv’s in Europa optelt dan is dit evenveel als het totale residentiële elektriciteitsverbruik van Zweden en Portugal tesamen.

Naast tv’s is er ook nog een gigantische hoeveelheid aan computers en laptops. Het aantal dat nu aanwezig is in Europa zal tegen 2020 verdubbeld worden. Dit komt vooral doordat deze sector zeer sterk groeit. De toestellen zullen in de toekomst veel krachtiger, maar ook energie-intensiever worden.Tegen 2020 zou het verbruik in deze sector jaarlijks met minstens 20 TWh stijgen op vlak van elektriciteit.

Dan heb je nog de gameconsoles. Gameconsoles worden steeds krachtiger omdat de games er telkens veel beter gaan uitzien. Vaak hebben de consoles ook secundaire functies zoals verbinding maken met het internet of Dvd's afspelen. Het energie verbruik van gaming consoles kan stijgen met 50% tegen 2020, wat overeen komt met het totale residentiële elektriciteitsverbruik van Denemarken

Het nadeel aan de deze toestellen is dat ze niet gemakkelijk te repareren of up te graden zijn. Dit wil dat de toestel heel waarschijnlijk eindigen op Europese afvalberg van toxische elektrische materialen.

Hetzelfde geldt voor tv’s en computers zeker aangezien er telkens meer en betere producten op de markt komen. Deze toestellen bevatten bovendien veel gevaarlijke materialen zoals kwik, lood en vlamvertragers. Deze stoffen kunnen serieuze milieu- en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Elektronische toestellen vormen dus op twee vlakken een probleem voor een duurzame toekomst. Door de energie die ze verbruiken en de toxische en moeilijk afbreekbare materialen die ze bevatten. Dit vormt een groot probleem omdat de hoeveelheid van toestellen alleen maar groter wordt.

Europa maakt alvast werk door twee goede maatregelen te nemen namelijk energie labeling en ecodesign. Ecodesign wil zeggen dat je op voorhand bij de design fase gaat rekening houden met de impact van het product op milieu. Er wordt dus gekeken naar de levenscyclus van het product om het zo duurzamer te maken.

Op vlak van energie labeling zijn de standaarden strenger geworden in 2014. In 2020 zou de energie labeling nog strenger kunnen worden door enkel toestellen aan te bieden van de bovenste klassen (A+, A++, A+++). 

SMERGY probeert nu al de mensen aan te zetten om meer gebruik te maken producten met energielabel A+++. Hiermee kan je 30% meer energie besparen dan toestellen met een A++ label. Je kan nog meer energie besparen via de tips op de SMERGY-meter.

 

Meer info: http://www.coolproducts.eu/