Verleng de levensduur van je batterij!

De meesten onder ons hebben tegenwoordig wel een coole smartphone. Een zeer handig toestel met vele functies, maar hoe meer functionaliteit, meer energie je smartphone nodig heeft. Het grootste nadeel aan smartphones is dat hun batterij helemaal niet lang meegaat.

Hoe kan je je batterij langer laten meegaan? Wat zijn handige tips om met jouw smartphone batterij de dag door te komen? We hebben alvast een lijst voor je klaar liggen van zeer basic tips tot geavanceerde tips.

Basic tips: Turn it off!

Veel van deze tips zijn zeer voor de hand liggend, maar we wouden ze toch nog even toelichten. Als je in echt nood hebt om je batterij te sparen dan zet je je smartphone beter volledig uit. Hoe meer en langer je hem kan uit zetten, hoe langer hij zal meegaan. Natuurlijk willen we zoveel mogelijk bereikbaar zijn en als je je smartphone niet wil afzetten dan zet je best zoveel mogelijk functies af.

Zorg dat je signalen zoals Bluetooth, GPS en WiFi afstaan wanneer je deze niet gebruikt. Zorg ervoor dat je geen meldingen krijgt van je e-mails en andere apps. Gebruik geen 4G netwerk als 3G al voldoende kan zijn. Beperk de helderheid van je scherm, zet je volume zo laag mogelijk en maak geen gebruik van de tril-functie.
Maak zeker ook geen gebruik van widgets of geanimeerde wallpapers. Speel zeker ook geen spelletjes en bekijk geen videos, want deze zorgen ervoor dat je batterij heel snel leeg is.

Nu lijkt of we de pretbederver zijn in het smartphone verhaal. We herinneren ons nog allemaal die oude GSM's met goede batterij om enkel te bellen en smsen. Wat heb je aan een smartphone met veel features als je hiervan niet kan genieten? De volledige tips zijn dan misschien meer jou.

Tips op maat

Er zijn andere manier om toch nog batterij te sparen zonder alle leuke features te missen. Meeste mensen veranderen niets aan de standaard instellingen van hun smartphone. Zelfs al zijn deze irritant toch laten de mensen deze staan, terwijl het beter is om ze aan te passen. Een goed voorbeeld is het trillen en het geluid uitzetten voor het typen. Je hebt ook niet altijd een melding nodig van Facebook of Google+ telkens een vage kennis iets post in groep waar je deel van uitmaakt. Vele apps staan standaard ingesteld om je van elk kleine gebeurtenis een melding te geven en dit gebruikt veel van je batterij en bovendien leidt het je continue af met dingen waar je geen interesse in hebt.

Locatie volgen is ook een feature dat vaak aanstaat, ook al maak je er op die moment geen gebruik van. Vele apps zetten die ook standaard om je locatie te weten, maar buiten het gebruik van GPS heb je deze locatie tracker niet nodig.

Het moet geen grote taak worden om energie te besparen met je smartphone. Daarom hebben vele smartphoneseen menu om snel de instellingen te veranderen van verschillende features. Zo kan je deze snel uitschakelen wanneer je deze niet nodig hebt. ALs dit niet het geval is dan kan je wel een app vinden die dit wel kan. Windows Phone heeft zelfs een ingebouwde 'Battery Saver' feature die je kan terugvinden in de instellingen.

Het scherm

Hoe groter je smartphone wordt, hoe meet energie deze zal vreten van je batterij. Je kan bij meeste smartphone gemakkelijk zien hoeveel je scherm en andere dingen verbruiken bij de instellingen. Waarschijnlijk zal je scherm bovenaan de lijst staan. Naast de helderheid te verlagen kan je ook de tijd instellen wanneer je scherm uitgaat. Zet dit zo laag mogelijk, maar ook niet zo laag dat het enorm irritant wordt.

Als je een AMOLED scherm hebt dan kan je uw batterij sparen door een zwarte achtergrond te gebruiken. Deze technologie zet pixels af wanneer ze zwart zijn, dus als je gebruik maakt van een zwarte wallpaper dan je veel energie besparen.

Geavanceerde tips

Zorg dat je apps up-to-date zijn. App ontwikkelaars geven vaak updates voor apps of spelletjes omdat deze verder geoptimaliseerd zijn en dit kan een positieve impact hebben op de batterij. Als je apps ontdekt die een grote blok aan de been zijn voor je batterij, kan je deze beter verwijderen. Maakt zeker geen gebruik van "Task killer apps". Deze apps sluiten andere apps die nog op de achtergrond actief zijn om zo je performantie en batterij levensduur te verbeteren, maar dit is helemaal niet het geval. Ze hebben namelijk het omgekeerde effect. 

Zorg ervoor dat je batterij koel blijft. Zeker met het goede weer dat we de voorbije week hebben gehad. Als je je smartphone in de zon laat liggen of je auto dan kan je smartphone zeer warm worden en dit zal ervoor zorgen dat je batterij sneller leeg is.

Verschillende soorten batterijen vereisen verschillende manieren om op te laden. Meeste smartphones hebben lithium-ion batterijen. Iets wat vele mensen niet weten is dat je dit soort batterijen moet uittrekken eens ze opgeladen zijn, want ze in het stopcontact laten zitten, vermindert de kwaliteit van je batterij en dan zal die in het algemeen minder lang meegaan. Dus als je smartphone 's nachts oplaadt dan kan je beter een stopcontact gebruiken met een timer of eentje die zichzelf afzet eens je toestel is opgeladen. Bij dit type batterijen is best dat je ze niet volledig leeg laat lopen, want dit heeft ook als gevolg dat de kwaliteit van je batterij vermindert.

Energiebesparende apps

Er zijn tal van energiebesparende apps voor je batterij op alle bekende platformen. De beste opties helpen je te ontdekken wat er het meeste energie van je batterij vreet en hoe je er dan energie kan op besparen zonder te moeten zoeken in elke app je hebt. 
De meest populaire keuze voor Android is Juice Defender. Deze app is volledig gratis en je kan een vooraf ingesteld profiel kiezen zodat jij het zware werk niet moet doen.
Voor iOS, kan je gratis Battery Doctor app gebruiken die je handige inzichten en herinneringen geeft. Voor Windows Phone 8 is er een populaire app genaamd Battery. Deze geeft weer hoeveel batterij levensduur je nog hebt en geeft je toegang tot een snel menu waar je de instellingen kan aanpassen. Er bestaat ook een gelijkaardige app Battery Lover for Blackberry 10. 

Gelukkige gebruiker

Dit was het voor deze keer. Hopelijk helpen deze tips je een eind vooruit en zal je batterij langer meegaan dan je gewoon bent. Een smartphone met een langere batterij levensduur, maakt nu eenmaal een gebruiker gelukkiger! Als je nog leuke manier weet om energie te besparen met je smartphone, laat het ons dan zeker weten via onze Facebook of Twitter