Sharing is caring!

Waarom zou je kiezen voor een gedeelde flat?

De juiste opleiding kiezen is misschien wel net zo belangrijk als het juiste huis kiezen, met de juiste huisgenoten. In België zit 45 procent van de studenten op kot of deelt een huis met medestudenten (bron studentenmonitor Vlaanderen 2014). Dat is best veel! Samenwonen en -leven met andere studenten gaat vaak gepaard met heel wat bijzondere ervaringen. Sommigen zullen de tijd van hun leven hebben, anderen niet. Maar "sharing is caring" en het bespaart je veel geld. Je bespaart op je huur en je energierekening en je kunt groot en dus voordelig inkopen (wc-papier, bier, eten). Maar delen is niet altijd makkelijk...

Herken je dit?

Als je een woning deelt maak je vrienden, en je huis zal een drukte van belang zijn (vooral de kotfeesten). Eindeloze discussies over huisgenoten die hun taak niet gedaan hebben is voor iedereen herkenbaar, toch? Soms zul je je huisgenoten duidelijk moeten maken dat vieze wc’s zichzelf niet schoonmaken. Huisgenoten maken van hun zaak jouw zaak, en vice versa. Ze stelen je spullen, spelen harde muziek en gebruiken jouw servies en bestek, en waarschijnlijk ontkennen ze het allemaal!

Maar ook dit?

Maar laten we de positieve kant van samenwonen niet vergeten! Zoals,

  1. Je hebt altijd mensen om mee in te drinken voor het uitgaan…

  2. Een huisgenoot is als een tweede kledingkast (als ze dezelfde maat hebben).

  3. Ze kunnen voor je zorgen als je ziek bent.

  4. Je hebt altijd iemand om snacks of spullen van te lenen.

  5. En misschien wordt er soms zelfs voor je gekookt.

  6. En het beste is, de huur is lager en je deelt de energierekening.

Check ook deze gifjes ;)  http://www.hercampus.com/life/campus-living/17-best-things-about-having-roommate

Geld, geld, geld

Een van de grote kwesties in het leven van een student is een gebrek aan geld. Huisvestingskosten zijn de grootste post, met een gemiddelde van 519 euro per maand, waarvan je de huur, energiekosten, internet, boodschappen, en verzekeringen betaalt. Wij studenten betalen dat alles met een inkomen bestaande uit studiefinanciering, leningen, ouderbijdragen en je eigen salaris. (bron: cebud, “Wat kost een student?”). Er blijft dus niet veel over om je studie, sport, openbaar vervoer, etc te betalen. Dan heb je nog een paar tientallen euro’s om die zotte feestjes en andere vrije tijd te financieren. Niet echt veel!

Hoe bespaar je geld?

Energierekeningen zijn een grote kostenpost en worden niet bepaald goedkoper. Dus het is wel zo slim om op energie te besparen.

Energie besparen is goed voor je portemonnee én goed voor het milieu. Laat me je wat handige tips en ideeën geven. De basis: gebruik minder. Elke dag de verwarming een half uurtje minder laten branden, bespaart al heel veel centjes. Onderstaande suggesties liggen misschien voor de hand -wij beloven geen openbaringen- maar hopelijk zijn ze een geheugensteuntje voor je energiegebruik. Minder energie is meer geld, en het doet wonderen voor je groene reputatie.

Simpele trucjes

1. Meer romantiek!

Kijk samen tv en kruip dicht tegen je huisgenootjes aan (als je zo hecht bent) om extra warm te blijven. Doe de lichten uit, sluit de gordijnen en steek een kaarsje aan. Romantisch toch? Je energieverbruik daalt en zo ook je impact op het klimaat. Een mooie winst van zo’n 40 euro per jaar (exclusief de kosten van de kaarsen).

2. Lekker knus binnen.

Draag meer truien, sokken en slippers, leg een extra deken op je bed en wat lager. Als het een beetje te fris wordt, doe je er gewoon een laagje bij in plaats van de verwarming omhoog te draaien. Een trui verhoogt zo de temperatuur op je lichaam met 3 graden celsius, en misschien zie je er nog wel hipper uit ook. De thermostaat 1 graden lager zetten scheelt je over een jaar zo’n 75 euro. Daarnaast kan het lonen om je verwarming constant op een lage temperatuur te houden, in plaats van hem telkens aan en uit te zetten.

3. Werk samen!

Ook door samen te werken met je huisgenoten kan je veel energie besparen. Help elkaar om minder lang te douchen. Douche alleen om je te wassen, niet als wake up-machine. Misschien gaat samen douchen je te ver, maar samen koken kan natuurlijk wel. Check ook samen of alle ramen goed dicht zitten en of er lekkende ramen of zelfs muren zijn. Niet zelden verlies je op een koude of stormachtige dag veel warmte door slechte isolatie. En luchtlekken zijn geen alternatief voor ventilatie!

4.  Als je het niet echt nodig hebt, gebruik het dan niet.

Sommige mensen laten de tv aan, als ze gaan slapen. Maak er een gewoonte van om alle lichten en elektronica uit te doen als je een ruimte verlaat. Haal alle apparaten die je niet regelmatig gebruikt uit het stopcontact, opladers blijven stroom gebruiken, zelfs als ze niks opladen. En laat niks op standby staan. Het is misschien makkelijker, maar echt zinloze energieverspilling.