Stand-by, of toch niet?

Stand-by

Stel dat je je meterstand van voor het slapen gaan vergelijkt met die van in de ochtend. Je zal zien dat er heel wat elektriciteit is verbruikt. Dit is voornamelijk te wijten aan sluipverbruik, het verbruik van heel wat apparaten waarvan je denkt dat ze uit staan, maar in werkelijkheid toch energie vreten. Of apparaten waarvan je gemakkelijk vergeet dat ook zij elektriciteit verbruiken, zoals de deurbel.

Veel van deze apparaten staan op stand-by terwijl dit misschien helemaal niet nodig is. Samen zorgen ze voor 10% van het gemiddeld jaarverbruik aan elektriciteit.

Er zijn verschillende klassen in sluipverbruikers. Zo kan je de diepvriezer, koelkast en wekker s ’nachts best niet uit zetten. Maar wat dacht je van je laptop of PC? Of de TV? Of de Dvd-speler? Of de printer?

Een gemakkelijke oplossing is een bespaarstekker gebruiken. De meeste bespaarstekkers hebben een aan uit knop zodat je zeker weet dat er geen elektriciteit meer vloeit. Er bestaan ook stekkers die het apparaat automatisch afsluit wanneer het niet gebruikt wordt. Zo moet je niets doen en kan je toch tot meer dan 150 euro besparen. 

Computers


Laptops en PC hebben verschillende stand-by standen. Het beste is, zonder uitzondering, telkens je apparaten volledig uit zetten.  Vergeet niet dat de adapter van je laptop ook energie verbruikt zelfs als je laptop niet is aangesloten.

1)      De lichtste stand-by stand zorgt er enkel voor dat de processor op dat moment geen berekeningen doet. Dit heeft echter weinig effect het elektriciteitsverbruik. Daarom kan je deze stand best vermijden.

2)      De volgende stand lijkt op de eerste, maar hier wordt de processor volledig uitgeschakeld.  

3)      Je kan ook een stand-by stand gebruiken waarbij alle componenten van de computer worden uitgeschakeld, behalve het RAM-geheugen waar de actieve prosessen worden opgeslagen. Het verbruik is dan gedaald tot 5 watt. Dit is een ideale stand voor tijdens een korte pauze.

4)      In de 4de stand-by stand wordt gebruikt wanneer de accu van een laptop bijna leeg is en dit zal de processen opslaan op de harde schijf. Als de elektriciteit dan weg valt blijven de processen opgeslagen. De computer of laptop start dus snel terug op.

5)      In de laatste stand wordt het systeem, behalve netwerkkaart en de USB-aansluiting, volledig uitgeschakeld. Je kan je PC of laptop terug tot leven brengen met je muis of toetsenbord. De laatste stand-by stand is de zuinigste.

Het leukste van heel dit verhaal is dat wanneer je effectief moeite doet om apparaten uit te schakelen in plaat van op stand-by te laten staan je ook een hoop geld bespaard!

Energielabel


Je kan bij de aankoop van het elektronisch apparaat het energielabel in acht nemen. Dit is een letter van A++++ tot G die gegeven wordt aan het elektronisch toestel. Hierbij is A++ het energiezuinigste en E is een energieverslinder. A++++ toestellen zijn vaak duurder, maar dit wordt snel terugverdiend door hun energiezuinigheid.

Voor de apparatuur die je niet zomaar kan uitschakelen zoals een koelkast of een diepvriezer, maar ook voor een stofzuiger, (microgolf)oven, boiler,… kan je het energielabel gebruiken om de energiezuinigheid na te gaan.