Vlees vs. Veggi

Een verbazingwekkende vergelijking

In de jongere jaren van je grootouders at de wereld ongeveer half zoveel vlees als nu. Er is veel land en water nodig om lekker (rood) vlees op je bord te krijgen. Bovendien resulteert de vlees productie in een enorme CO2 uitstoot.  
Een universiteit in Wenen (Kurt Schmidinger) heeft in samenwerking met het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving (Elke Stehfest) bewezen dat de productie van een kilogram rundsvlees geproduceerd in Brazilië overeenkomt met de CO2-uitstoot van 1.600 km met de auto.

Gelukkig doen we in West-Europa beter. Hier komt een kilogram rundsvlees overeen met 111 km.  Dit is ongeveer gelijk aan een uitstoot van 22 kg CO2. Als we het milieu een beetje willen sparen dan ligt de oplossing voor de hand. Eet geregeld vegetarisch! Natuurlijk is dat niet gemakkelijk voor de echte vleeseters onder ons. Daarom enkele tips.

Vegetariër worden?

Je hoeft je niet van de ene op de andere dag “vegetariër” te noemen. Het gaat niet om de labels, maar om het feit dat je minder vlees eet. Om te beginnen kan je kiezen om een vegetarische dag in te lassen. Probeer op die dag geen vlees te eten. Er zijn talloze recepten voor de beste vegetarische schotels. Bovendien zijn er veel verschillende mogelijkheden voor vleesvervangers. Je hebt misschien hier en daar al opgevangen dat deze vaak ook een grote CO2-uitstoot hebben. Oostenrijkse onderzoekers hebben echter bewezen dat tofoe slechts een uitstoot heeft van 3,8 kg CO2 per kilogram tofoe. Dit is een enorm verschil met de 22 kg CO2 voor een kilogram rundsvlees!

 We kunnen er spijtig genoeg niet omheen dat vlees vaak een extra lekkere smaak geeft aan je maaltijd. In dit geval kan je ook kiezen om gewoon minder vlees te consumeren. Je hebt nog steeds de lekkere smaak van een stukje vlees, maar met mate.  Maak van vlees opnieuw een luxeproduct. Maak, als vleesliefhebber, van vlees een manier om jezelf eens te verwennen. Als dat niet nodig is, zo veel te beter! 

Dagen zonder vlees!

Heb je toch nog een extra duwtje in de rug nodig, doe dan mee met acties zoals Dagen Zonder Vlees: een actie waar mensen tijdens de 40 dagen van Vasten ervoor kiezen om een “vleesdagboek” bij te houden en zo weinig mogelijk vlees proberen te consumeren. Er zijn al meer dan 73.000 mensen die hieraan meedoen dit jaar, je bent dus niet de enige (zie hier voor meer info) Je kan je ook inschrijven op vegetariërsbond om gratis 30 dagen lang vegetarische recepten te ontvangen. Deze kunnen dan dienen als inspiratiebron. Zoals deze zijn er nog talloze andere mogelijkheden.

Bovendien loopt er een Dagen-Zonder-Vlees-Fotowedstrijd georganiseerd door SMERGY waar bovendien toffe prijzen te winnen zijn!!