Herfst- wat nu?

Herfst

Het nieuwe academiejaar is begonnen en dat betekent dat het herfst is. Vanaf nu zal de zon snel minder en minder schijnen. De warme zomeravonden zijn voor goed voorbij en het begint stevig af te koelen. Als we hetzelfde comfort willen hebben zullen we meer energie moeten verbruiken. Dat komt spijtig genoeg vaak met een prijskaartje. Met een paar goede tips is het echter gemakkelijk om energieverlies tegen te gaan en zo ook de energierekening binnen de perken te houden. 

Ramen open

Het zou je kunnen verbazen, maar het is niet omdat het buiten kouder wordt dat we alle deuren en ramen altijd gesloten moeten houden. Ten eerste wordt het vochtig en heel erg muf binnen en krijgen schimmels gemakkelijk de kans om te groeien.

Het vraagt bovendien meer energie om deze vochtige lucht te verwarmen. Daarom is het goed om geregeld je huis/kot/studio te verluchten. In de zomer is dat geen probleem. Je kan je raam immers heel de tijd op kipstand laten staan zonder het binnen te fel te laten afkoelen.

In de herfst begint het echter kouder te worden en dan is de verwarming (of kachel) steeds vaker nodig. Vanaf nu is het dus beter om de deuren en ramen gesloten te houden en slechts gedurende een korte periode de ramen volledig open te zetten voor een goede verluchting. Zet ook de verwarming af wanneer je dit doet om zo weinig mogelijk energie te verspillen.

Radiatoren

Om zo veel mogelijk energie te besparen is het best om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Daarom is het beter om een extra trui aan te doen in plaats van de verwarming aan te zetten. Bovendien kan het wel iets hebben om samen onder een dekentje een film te kijken, of nog energievriendelijker gezelschapsspelletjes te spelen.

Maar als we dan toch de verwarming gebruiken kunnen we het maar beter goed doen. Geef daarom je radiator zo veel mogelijk de kans om al zijn warmte af te geven aan de ruimte. Zet geen zetels, kasten, gordijnen,... voor de radiator.  Bovendien bestaat er iets als radiatorfolie. Dit is een folie die je op de muur achter de radiator plaatst en ervoor zorgt dat tot 90% van de warmte die normaal naar de muur gaat nu gereflecteerd wordt naar de ruimte. Deze investering zal heel snel terugverdiend worden.

Lucht in je radiator zorgt voor een lager rendement. Het is dus belangrijk om je radiatoren te  ontluchten. Je kan dit zelf doen door het verluchtingsventiel open te draaien tot er water in plaats van lucht uit komt. Dit moet je voor elke radiator apart doen.