Winter - wat nu?

Het grootste probleem tijdens de winter is dat de zon weinig warmte geeft. De temperatuur klimt tijdens de wintermaanden nooit echt hoog. Daarom gebruiken we de verwarming om binnen toch nog een aangename temperatuur te krijgen. Aangezien dit een aardige cent kan kosten en we de druk op het milieu ook moeten in acht nemen, kunnen we het maar beter efficiënt doen of volledig vermijden.

De kachel 

Om het gezellig te houden is de kachel een ideale warmtebron tijdens de koude (of iets minder koude) winteravonden. Let wel op, want er zijn sterke verschillen tussen verschillende soorten kachels. Een open haard heeft een zeer laag rendement en trekt zelfs warmte van binnen mee weg door de schouw. Bovendien komt er, als er geen vuur is in de open haard, veel koude door de schouw naar binnen. In vele gevallen is het echter mogelijk om de schouw af te sluiten wanneer het nodig is. Er bestaan ook hoogrendementshoutkachels die speciaal zijn ontworpen om zoveel mogelijk warmte van het vuur af te geven aan de omgeving. Deze laatste is dus zeker een aanrader voor mensen die toch van een gezellig haardvuur willen genieten. 

Tocht

Hoewel open haarden te vermijden zijn vanwege de tocht is dit niet de enige bron van tocht in huis. Er zijn altijd voegen, kieren of spleetjes waar veel koude lucht door komt. Een tochtrol is een ideale oplossing om de tocht onder een deur te stoppen. Voor kieren en spleetjes zijn tochtstrips de beste oplossing om de koude lucht buiten te houden.

Samen staan we… Warm!

Heb je nooit het gevoel gehad dat wanneer je alleen in een kamer bent je al sneller de verwarming nodig hebt dan wanneer je met meer in diezelfde ruimte bent? Dit komt doordat de lichaamswarmte van iedereen in de ruimte helpt om deze te verwarmen. Het is daarom voordeliger om met vrienden samen iets te doen. Je kan het rustig houden en samen een film kijken of een gezelschapsspel spelen. Of samen gezellig dineren. Bovendien moet er maar één ruimte verwarmd worden in plaats van elke ruimte van je vrienden afzonderlijk. Niets dan voordelen dus, probeer dit zeker eens uit op kot!

Zo zie je maar, voor elk probleem bestaat er wel een oplossing.